« Aktualności

Zupa z soczewicy, pierś z kurczaka w majonezowej marynacie i kołoczki z serem  - jak przygotować potrawy znane z konkursu Rudzkie smaki będzie można przekonać się już w najbliższą sobotę. O godz. 18:00 Telewizja Katowice wyemituje premierowy odcinek programu „Rączka gotuje”. Znany kucharz będzie gościem zabytkowego osiedla Ficinus w Rudzie Śląskiej. Wraz z rudzianami przygotuje w plenerze potrawy nadesłane na konkurs.

Kilka dni temu autorzy rudzkich smaków wzięli udział w gotowaniu z Remigiuszem Rączką. Na tle zabytkowej Kolonii Robotniczej „Ficinus” unosiły się kuszące zapachy gotowanej zupy, smażonego kurczaka i kołoczków. Nagranie trwało kilka godzin w chłodne popołudnie, ale to wszystko po to, żeby widzowie mogli krok po kroku zobaczyć, jak przygotować prezentowane potrawy. Remigiusz Rączka pod bacznym okiem autorek przepisów przygotowywał smaczny obiad. Na pierwsze zupa z soczewicy – wywar z warzyw z orientalnymi przyprawami. Na drugie filet z kurczaka w marynacie z rudzkiego majonezu, a na deser kołoczki. – Do takich kołoczków brakuje nom jeszcze bonkawy – rozmarzył się Remigiusz Rączka podczas nagrania programu. A jak smakowały wypieki znanego kucharza? Przekonali się Franek, Antosia i Patrycja - dzieci które jako pierwsze degustowały kołoczki. Już w najbliższą sobotę o godz. 18.00. zapraszamy przed telewizory. Remigiusz Rączka będzie gotował na rudzkim Ficinusie. Powtórka w niedzielę o 10.30 na antenie TVP Katowice.

Konkurs „Rudzkie smaki” jest kontynuacją zabawy, która zainaugurowana została przez rudzki magistrat na początku ubiegłego roku. Przez cały rok rudzianie przesyłali przepisy i receptury

na potrawy związane z lokalną kuchnią. Co miesiąc jeden z zaproponowanych przepisów zostawał „smakiem miesiąca” i trafiał na stronę internetową miasta do specjalnie przygotowanej zakładki „Rudzkie smaki”, a jego autor otrzymywał nagrodę.

W 2015 roku również wybierane są smaki miesiąca, ale w każdym miesiącu konkurs dotyczy konkretnych propozycji. - W lutym panowie mogli się popisać swoimi kulinarnymi zdolnościami i przygotować coś z okazji Dnia Kobiet, marzec był okazją do wyszukania i przypomnienia sobie przepisów na świąteczne potrawy, kwietniowa edycja „Rudzkich smaków” przebiegała pod hasłem „Rudzki kosz piknikowy”. Z kolei w maju czekaliśmy na smaki dzieciństwa – mówi Krzysztof Piecha, naczelnik Wydziału Komunikacji Społecznej i Promocji Miasta. - W czerwcu zachęcam do podzielenia się swoimi sposobami na przetwory z owoców sezonowych – dodaje Piecha.

Przepisy można przesyłać drogą e-mailową na adres media@ruda-sl.pl, pocztą na adres Urzędu Miasta z dopiskiem „Rudzkie smaki”, bądź składać osobiście w Wydziale Komunikacji Społecznej i Promocji Miasta (p. 325).

Wydarzenia

8 czerwca 2019 roku - INDUSTRIADA